Permacultura – un stil de viata care nu dauneaza naturii

Stilul de viata denumit ”permacultura” este preluat si in Romania din Occident, unde viata omului in armonie cu natura a primit aceasta denumire in anii 70 din secolul trecut. Pentru romanii insa, un astfel de stil de viata era viu in anii 70, iar in unele zone rurale, oamenii traiesc si azi cu grija de a nu dauna naturii cu obiceiurile lor.

Sisteme de agricultura stabile, care sa asigure continuitate

In Franta exista chiar o universitate de permacultura, de unde a venit o reprezentanta in Romania, la Malin (jud. Bistrita Nasaud), care a initiat cativa oameni interesati in aceasta posibila directie agricola.

La modul simplu, o viata sanatoasa, cu mancare sanatoasa nu strica nimanui, desi nu este tocmai comoda. Multi isi doresc petrecerea timpului liber in fata calculatorului sau a televizorului dupa ce au terminat munca producatoare de bani, cu care asigura hrana proprie sau pentru familie si aleg sa locuiasca intr-un apartament confortabil si sa plateasca pentru toate utilitatile si semipreparatele sau mancarea gasita in magazinele din oras.

Insa cine isi doreste sa treaca altfel prin viata si mai ales sa nu faca risipa va cantari fiecare detaliu al hranei pe care o mananca el si copiii lui, al avantajelor care sunt oferite de spatiul unei gradini si motivele unei vieti aproape de natura ar putea continua pana la infinit.

Permacultura – nisa agriculturii care necesita imaginatie si curaj

Gradina cultivata in sistem de permacultura nu va avea nevoie de sapa si va fi inconjurata de pomi si arbusti. Principiile unei astfel de culturi sunt asemanatoare cu cele ale agriculturii ecologice, astfel ca un agricultor ecologic sau care urmeaza principiile permaculturii va incepe sa cultive parcele mici, iar culturile extinzandu-se pe masura experientei si a gasirii solutiilor.

Multi adepti ai agriculturii ecologice si ai permaculturii sunt ”refugiati” de la oras si din strainatate chiar. Bineinteles ca inceputurile unor astfel de culturi nu pot sustine financiar o familie, desi se pot accesa fonduri dedicate agriculturii ecologice, 100% nerambursabile, oferite chiar si in perioade de conversie. Pe de alta parte, un spirit antreprenorial ar putea solicita fonduri dedicate mediului rural si, astfel, sa infiinteze, de exemplu, un mic atelier de ambalare a legumelor si fructelor. Un utilaj de facut cutii pentru legume si fructe va fi util pentru a distribui propriile recolte, dar si pentru a sustine producatorii din jur cu un asemenea serviciu.

Permacultura nu transforma cultivatorii in sclavii pamantului, ci ofera solutii preluate de la natura – includerea in teren a cat mai multe plante perene, asigurarea unui sol care sa nu fie epuizat de culturi – folosindu-se si principii ale agriculturii ecologice, utilizarea resurselor naturale sau recuperate din natura – case din materiale cat mai naturale, reducerea si chiar evitarea risipei, implicit reutilizarea a tot ce se poate, cat este posibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *