Sa ne cunoastem drepturile si indatoririle

Oamenii nu procedeaza corect cand vin bolnavi la munca din cauza urmatoarelor aspecte:

-ii pot imbolnavi si pe cei cu care intra in contact, mai ales daca boala este contagioasa

-starea angajatului care bolnav fiind depunde efort toata ziua in loc sa stea in pat, sa-si ia tratamentul si sa se odihneasca, se agraveaza.

-nu se pot concentra, din cauza lor se produc greseli sau chiar accidente de munca.

Atata timp cat avem dreptul prin lege la concediu medical comitem un abuz asupra organismului, cand nu stam acasa in perioadele de boala, dar ne nedreptatim si colegii de munca si angajatorul.

Exista informatii si programe referitoare la calcul concediu medicalsi multe articole care ne informaza cum trebuie sa procedam pentru revendicarea acestui drept.

La solicitarea unui concediu medical, asiguratul se prezinta cu cardul si adeverinta de la locul de munca prin care sa dovedeasca faptul ca sunt la zi contributiile la asigurari de sanatate si in care sa se specifice numarul de zile de medical avut in ultimele 12 luni calendaristice.

De regula concediile medicale se elibereaza de catre medicul de familie sau medical curant, in cazul imbolnavirilor obisnuite. Medicul de familie nu poate elibera concediu medical pentru o zi, iar in total nu are voie sa depaseasca numarul de 30 de zile pentru fiecare angajat, dar acestea se dau esalonat.

Concediile medicale se platesc diferit in functie de tipul lor, acestea fiind:

-concedii medicale pentru boala obisnuita

-concedii medicale pentru urgenta (operatii, accidente grave)

-de recuperare in urma bolilor profesionale

-de maternitate: prenatal si postnatal

-de ingrijire a copilului bolnav

-de risc maternal

-pentru boli foarte grave: diferite forme de tuberculoza, boli de inima.

Dreptul la concediu medical este sfant, de aceea cand ne imbolnavim sa recurgem la acesta strategie pentru insanatosire grabnica.

La fel de util este sa citim cu atentie ghid accesare fonduri europene  iar cu ajutorul lor sa devenim independenti financiar, in loc sa ne complacem in criza financiara, sa stam in somaj pana cand perioada expira, apoi sa asteptam la ajutorul celor din familie.

Cu fonduri europene se pot demara multe activitati utile si placute. Iata cateva dintre acestea:

-pensiuni tematice, in care parintii sa fie liberi, fiindca persoane bine pregatite se ocupa de copiii lor toata ziua sau cateva ore pe zi. In acest fel exista si posibilitatea socializarii celor mici. Ei se pot juca si vorbi cu prieteni de varsta lor.

-fabrica de conserve legume-fructe bio

-un sat de vacanta in care oamenii se autogospodaresc in zone alpine

-prisaca, iar mierea naturala este vanduta romanilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *