Cum se evita aparitia zgarieturilor la prelucrarea CNC?

Prelucrarea de table zincate sau de inox care nu se vo vopsi ulteior sau prelucrarea materialelor moi cum este si aluminiul utilizand stantare CNC implica o problema cu care se confrunta in general persoanele care fac stantare: aparitia unor zgarieturi nedorite pe table. Centrele care realizeaza stantarea CNC utilizeaza un instrument fix pe pozitie care se muta intre matrita si panson si care este un factor favorizant pentru problema.

ZGarieturile care apar pe tabla la debitare table CNC  pot sa apara din cauze variate, cele mai comune dintre ele fiind sculele care au cauza legata de masina si pot sa fie reduse utilizand mesele care au perii si prin plasarea unor matrite mai inalte in zona dedicata atunci cand masina poate avea astfel de statii.

Pentru zgarieturile care apar in zona inferioara a tablelor motivul este de foarte multe ori legat de fecarea tablelor pe matrita. O metoda foarte simpla care rezolva aceste probleme este utilizarea matritelor care sunt dotate cu perii impotrivta zgarieturii. Periile se pot monta fic pe matrita sau pot sa fie demontabile pentru a se schimba atunci cand se uzeaza. Sistemele care au perii pot fi utilizate atat in cazul matritelor standard cat si pentru cele care se ocupa de taiere, sau chiar pentru cele multitool.

Exista si alte solutii folosite in special in cazul matritelot forming care sunt ceva mai intalte. Constructia matritei care intra in contact cu tabla din materiale speciale unde tabla aluneca usor este o astfel de solutie. Aceste materiale au proprietati foarte bune de frictiune. Puteti utiliza de exemplu, bronz fosforos cae va permite o alunecare foarte usoara a tablei pe matrite si absenta nichelului din compozitie va reduce riscurile de abraziune pe suprafetele de contact si riscul de aparitie a unor urme pe suprafata tablei.

Zgarieturile din zona superioara a tablei apar in general din cauza stripperelor. Stripperele sunt placile care apasa sculele. Pentru masini cu exceptia cazului in care programatorii decid altfel, stripperul nu ajunge sa preseze direct tabla pentru fiecare ciclu de stantare CNC asa cum se intampla in cazul masinilor care au turela. In acest sens, solutia propusa este utilizarea de folii autoadezive cu ol de protectie care se lipesc direct pe stripper in asa fel incat contactul direct intre piesa si stripper sa fie evitat. O alta solutie poate fi stantarea materialelor sensibile subtiri utilizand strippere din uretan care sunt atasate la un poanson in locul stripperelor metalice.

Pentru operatiunile de stantare CNC utilizand masini cu turela atunci cand sunt prelucrate materiale moi cum ar fi cele din aluminiu sau cupru este recomandat sa folositi holdere cu arcuri soft care permit ca stripperul sa nu lase zgarieturi pe tabla. Aceasta problema devine acuta in cazul statiilor mari si pentru sculele forming. Sunt si holdere speciale care au inca din fabrica aceste arcuri mult mai moi si care sunt recomandate atunci cand se lucreaza cu astfel de materiale.

Matitelele utilizate pentru sculele forming au o inaltime mai mare si pot ridica tabla in zona lor, favorizand in acelasi timp aparitia zgarieturilor atunci cand tabla se misca rapid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *