Economiseste si tu cu un sistem fotovoltaic

Nu mai este deloc o noutate ca anumite tipuri de energii regenerabile sunt utilizate pentru a alimenta locuinte intregi, fie ca este vorba despre un furnizor major sau despre simple sisteme montate in propria locuinta, care sa asigure neceasarul de energie electrica. Aceste tipuri de energie sunt usor de obtinut si la fel de usor de utilizat, la fel ca si energia conventionala. Cea mai raspandita si cel mai usor de obtinut este, fara indoiala, energia solara.

Energia solara poate fi transformata in energie electrica cu ajutorul panourilor solare si sistemelor fotovoltaice. Si la noi in tara exista numeroase locatii in care sunt instalate campuri de panouri solare ce alcatuiesc o centrala solara. Pe acelasi principiu, al unei astfel de centrale, functioneaza si un sistem fotovoltaic pe care il putem utiliza noi insine acasa pentru a obtine pentru consumul propriu energie electrica. Avem la indemana, astfel, si mai multe tipuri de sisteme: cele care pot fi legate la retea si cele care sunt independente de retea.  Fiecare are avantajele dar si dezavantajele sale.

In cazul unui sistem independent de reteaua de transport, cunoscut si ca off grid, este nevoie de un spatiu de stocare pentru energia produsa. Cu cat sistemul are mai multe panouri cu atat energia produsa va fi mai mare si astfel si spatiul de stocare va fi nevoie sa fie mai mare, iar aceasta va trebui sa fie utilizata intr-un anumit interval de timp. Pe de alta parte, in cazul unui sistem on grid, care este legat la retea va fi nevoie de un contor special care sa inregistreze volumul de energie pe care sistemul nostru il trimite in retea, dar si cantitaea de energie pe care o utilizam noi din retea. Desigur ca si preturile difera de la un sistem la altul si de la o capacitatea la alta.

Este clar ca instalarea unui sistem fotovoltaic acasa nu este o ideea rea, insa costul unui sistem mai mare este si el destul de mare. Din fericire, si la noi in tara exista subventii pentru un astfel de proces iar tot ceea ce trebuie sa facem este sa indeplinim cateva conditii, ca de exemplu sa instalam un sistem care sa depaseasca o anumita putere minima, de exemplu 3kWp. Informatii despre sisteme fotovoltaice subventie putem obtine din diverse surse, mai ales de la cei care se ocupa cu vanzarea si instalarea de astfel de sisteme. Alegand aceasta varianta, ne putem instala un sistem fotovoltaic in propria locuinta fara a fi nevoiti sa platim integral valoarea acestuia, dar si costurile de instalare si legare la retea, fiind vorba aici despre sisteme on grid.

Multe persoane au adoptat aceasta metoda de a-si asigura propria energie electrica achizionand, fie integral sau prin intermediul acestor fonduri, sisteme de diverse capacitati si de diverse tipuri. Este o energie care poate fi captata pe toata perioada anului, in anumite cazuri chiar si daca afara este putin innorat, si care poate fi utilizata in acelasi scopuri ca si energia conventionala daca sistemul poate produce suficienta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *