Fumatul si boala parodontala

Boala parodontala este o afectiune inflamatorie care afecteaza tesutul de sustinere al dintilor (parodontiul). Parodontiul este format din: gingie, osul alveolar si ligamentele parodontale.

Tratamentul oricărei afecțiuni din zona buco-maxilo faciala are în principal rolul de prevenire a acesteia. Profilaxia primară a bolii parodontale constă în igienizarea efectuata de catre pacient pentru a împiedica stagnarea florei patogene ce are ca rezultat aparitia fenomenelor inflamatorii. Profilaxia secundară presupune intervenția medicului asupra formelor incipiente de afectare parodontală. Profilaxia terțiară are ca scop împiedicarea apariției recidivelor post-tratament în forme manifestare de afectare parodontală.

Fumatul reprezinta unul dintre principalii factorii de risc ai bolii parodontale si are un rol important in dezvoltarea, progresarea si rezultatul tratamentului afectiunii parodontale.

Ce se intampla la nivelul parodontiului atunci cand fumati?

Unele studii relateaza ca fumatorii au mai putine limfocite T, care au un rol extrem de important in dezvoltarea si sustinerea sistemului imunitar. Astfel prin scaderea capacitatii de aparare impotriva bacteriilor este favorizata instalarea bolii parodontale (parodontoza).

Principalele semne ale unei afectiuni parodontala:

Daca ai observat in timpul periajului sau spontan ca gingiile tale sangereaza atunci ar trebui sa-ti faci programare la medicul stomatolog.

  • gingii inflamate si rosii
  • mobilitate dentara
  • retractii gingivale si sensibilitate dentara cauzata de expunerea radacinei
  • halena (respiratie urat mirositoare)

In cazul fumatorilor, gingia chiar daca este inflamata, poate sa nu sangereze, astfel pacientul nu este alarmat. La nivelul vascularizatiei se produc anumite modificari: vasele de sange se micsoreaza iar astfel este transportat mai putin oxigen la nivelul tesuturilor.

Ce este de facut daca esti fumator si vrei sa iti pastrezi cat mai mult timp dintii?

– igiena dentara completa (periaj de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si a apei de gura)

– reducerea numarului de tigari la maxim 10 pe zi

– igienizari profesionale si vizite intr-un cabinet stomatologic de doua ori pe an

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *