Motivarea nonfinanciara a angajatilor – este o buna metoda de a-ti pastra angajatii?

In Romania, ca si in alte tari, angajatorii au devenit tot mai atenti cu angajatii, atat in incercarea de a-i motiva, cat si a-i mentine in companie o vreme indelungata. S-ar putea spune ca motivarea nonfinanciara a angajatilor a devenit o politica interna, dat fiind schimbarile perpetue de pe piata muncii.

Astfel, in cazul motivarii nonfinanciare a angajatilor se regasesc stimulentele, cele mai multe ori neimpozabile, sub forma de cadouri, vouchere de cumparaturi, tichete cadou sau bunuri atunci cand urmeaza un eveniment, o sarbatoare sau chiar ziua copilului. Nici cadourile corporate pentru angajati nu fac exceptia de la regula.

In cazul angajatilor ce au copiii minori, companiile le ofera acestora atat cadouri de Paste si de Craciun, cat si zile libere de “Ziua Copilului” sau la terminarea anului scolar, precum si diverse activitati platite de firme, in care cei mici se intalnesc, socializeaza si se joaca cu alti copii ai angajatilor.

Nici tichetele cadou, de vacanta sau voucherele pentru diverse cumparaturi nu sunt lipsite din strategia de motivare si retentie a angajatilor. La fel de bine, in cazul sarbatorilor, cadourile corporate pentru angajati si copii sunt un bun prilej ca angajatorul sa isi arata stima fata de cei din subordine. Daca in cazul angajatilor, multe cadouri contin vin, cafea, dulciuri de cea mai buna calitate, dar o multime de produse traditionale romanesti, pentru copii se ofera jucarii sau diverse vouchere pentru parcuri de distractie sau diverse activitati, precum ateliere de pictura, muzica sau chiar vacante la pret redus.

Sunt cadourile corporate o buna motivatie nonfinanciara pentru angajati?

Categoric da, avand in vedere ca magazinele online ce ofera astfel de cosuri cadou au o multime de oferte, atunci cand se cumpara o cantitate mare. In plus, multe dintre aceste magazine, precum si GiftIdea.ro, ofera consultanta in alegerea celor mai bune produse pentru angajati, fapt care usureaza enorm munca personalului din management sau HR.

Dincolo de modalitatea placuta de impachetare a cadourilor, cum angajatii isi petrec mai bine de 80% din timp la birou, cosurile corporate sunt o buna modalitate de a se simti apreciati pentru munca depusa.

Fie ca sunt cumparate de companie in semn de apreciere, fie pentru a premia anumite eforturi pe urma carora compania a avut de castigat, cadourile corporate sunt o buna motivatie nonfinanciara a angajatilor.

Imprumutat din limba englezea, „corporation” (corporatie), aceste cadouri sunt si o buna modalitate de a pastra o relatie de colaborare pe termen lung cu partenerii, pentru ca arata implicarea companiei in anumite evenimente importante pentru comunitate, fie ele caritabile sau nu.

Cum sa nu dai gres cu un cadou, daca vrei sa iti motivezi angajatii?

Un studiu realizat de OPEN pentru American Express Semi-Annual Small Business Monitor, arata ca in topul celor mai cumparate cadouri corporate sunt felicitarile sau calendarele (49%), certificate sau gift card-uri pentru anumiti furnizori sau restaurante (26%), obiecte diverse ce contin logo-ul companiei (23%), un cos cu mancare sau fructe (18%), flori, plante si vin sau alta bautura alcoolica (10%).

In functie de politica companiei, managementul trebuie sa tina cont si de o serie de criterii, daca vor sa isi motiveze nonfinanciar angajatii:

 

  • ghid de bune practici in alegerea cadourilor – multe companii au o politica privitoare la suma maxima de bani pe care o pot cheltui pe cadourile corporate per angajat, dar si un ghid de bune practici in care sunt incluse obiecte interzise (in special cele referitoare la inclinatia sexuala, religie etc.);
  • dorinta angajatilor – atunci cand vrei cu adevarat sa oferi un cadou util, care sa ii motiveze, trebuie sa tii cont de preferintele, hobby-urile lor, poate printr-un sondaj de opinie mascat;
  • atentie la diferentele culturale – in cazul companiilor mari, lucreaza oameni din foarte multe tari, asa ca este important un research cu privire la cadoul oferit. Spre exemplu, in China, daca daruiesti un cadou invelit in hartie alba, semnifica moartea – cu siguranta nu ai vrea sa faci astfel de gest!
  • felicitarile scrise de mana creeaza impresia ca fiecare angajat este unic – un bilet personalizat sau poate chiar numai semnatura scrisa manual, vor da o alta impresie angajatului.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *