Generalitati despre electrovalve!

La magazinul ph-t.ro am gasit o gama foarte mare de electrovalve, foarte folositoare pentru cei care cauta piese de shimb. O electrovalva este utilizata oriunde trebuie controlat automat debitul de fluid. Acestea sunt folosite intr-o masura tot mai mare in cele mai diverse tipuri de instalatii si echipamente. Diversitatea diferitelor modele disponibile este permisa selectarea unei supape pentru a se potrivi in mod specific aplicatiei respective. Supapa electromagnetica este o unitate de control care, atunci cand este alimentata electric sau dezactivata, este oprita sau permite curgerea fluidului. Actuatorul are forma unui electromagnet. Cand este activat, se formeaza un camp magnetic care atrage un piston sau o armatura pivotata impotriva actiunii unui arc. Atunci cand este dezactivata, pistonul sau armaturile pivotate sunt readuse in pozitia initiala prin actiunea arcului. In modul de actionare, se face o distinctie intre supape directe, supape pilotate intern si valve pilotate extern. O alta caracteristica distinctiva este numarul de conexiuni port sau numarul de cai de curgere.

Electrovalva cu actiune directa

Cu o supapa cu solenoid cu actiune directa, sigiliul scaunului este atasat la miezul solenoidului. In stare dezactivata, un orificiu al scaunului este inchis, care se deschide atunci cand supapa este alimentata.

Supapa cu 2 cai, cu actiune directa

Avand  un robinet de intrare si un orificiu de iesire, valvele electromagnetice cu doua cai sunt robinete de inchidere cu un orificiu de intrare si un orificiu de iesire. In stare dezactivata, arcul de miez, asistat de presiunea fluidului, mentine etansarea supapei pe scaunul supapei pentru a opri debitul. Cand este alimentat, miezul si garnitura sunt trase in bobina solenoidului si se deschide robinetul. Forta electromagnetica este mai mare decat forta de arc combinat si fortele de presiune statice si dinamice ale mediului.

Functionare directa a electrovalvei cu 3 cai. Valvele electromagnetice cu trei cai au trei conexiuni cu port si doua scaune de supapa. O garnitura de supapa ramane intotdeauna deschisa, iar cealalta inchisa in modul dezactivat. Cand bobina este alimentata, modul se inverseaza. Robinetul solenoid cu 3 cai este proiectat cu un miez de tip piston. Pot fi obtinute diverse operatii de supapa in functie de modul in care mediul fluid este conectat la orificiile de lucru. Presiunea fluidului se acumuleaza sub scaunul valvei. Cu bobina de solenoid dezactivata, un arc conic tine etansarea inferioara a miezului de scaunul supapei si inchide debitul de fluid. Portul A este epuizat prin R. Cand bobina este alimentata, miezul este introdus, scaunul supapei de la portul R este inchis prin etansarea superioara a miezului incarcat cu arc. Mediul fluid curge acum de la P la A. Electrovalva cu armatura pivotata, spre deosebire de versiunile cu miezuri de tip piston, supapele cu armaturi pivotate au toate conexiunile de port in corpul supapei. O diafragma izolatoare asigura ca mediul fluid nu intra in contact cu camera bobinei solenoidului. Ventilele cu armatura rotativa pot fi utilizate pentru a obtine orice functionare a valvei cu 3 cai. Principiul de baza al proiectarii. Supapele cu armatura pivotata sunt prevazute cu o inlocuire manuala ca o caracteristica standard.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *