Ignifugarea: o necesitate pentru protejarea structurilor de lemn

De aproape 10.000 de ani, omenirea a folosit lemnul ca sursa de incalzire apoi ca materie prima in constructii. Chiar si astazi, in era betonului si a sticlei, multi prefera locuinte realizate din lemn, un material apropiat de natura, ale carui avantaje sunt greu de contestat: greutate redusa, durabilitate naturala, maleabilitate, izolatie termica si senzatia de confort.

De toate aceste avantaje de poti bucura vreme indelungata doar daca tratezi lemnul in mod corespunzator. Conform Normativului de siguranta la foc P118/1999, fiecare constructie are un grad de rezistenta la foc stabilit prin proiectare, in functie de riscul de incendiu sau categoria de pericol, de destinatie, de categoria de importanta a constructiei.

Una din conditiile esentiale de protectie la foc este limitarea utilizarii materialelor combustibile care se aprind usor, propaga focul si aduc un aport mare la dezvoltarea incendiilor. In cazul acesta, lemnul face parte din clasa C4 de combustibilitate, motiv pentru care este absolut necesara imbunatatirea comportamentului acestuia la foc.

Procedeul de tratare cu substanta inhibitoare de flacara care pot intarzia aprinderea materialului si pot reduce viteza de propagare a incendiului, mai ales in cazul lemnului, poarta numele de ignifugare. Prin ignifugare lemn nu se exclude aprinderea si arderea materialului lemnos, ci doar ii confera acestuia  imbunatatirea gradului de rezistenta in cazul unui incendiu.

Online vei gasi o multime de site-uri de firma de ignifugare lemn, care te pot ajuta profesional sa imbunatatesti rezistenta la foc a unei cladiri, de la gradul V la gradul III si reduci riscurile cauzate de incendiu, dar si de alti daunatori.

Solutia ignifuga joaca rolul de bariera impotriva focului, prelungind faza de ardere lenta, ceea ce duce la neafectarea rapida a structurii de rezistenta si totodata, posibilitatea unei interventii din interior, fara a se ajunge la faza de ardere generalizata.

Recomandari legate de ignifugare:

Ignifugarea materialelor si a produselor combustibile se recomanda in cazul:

  • constructiilor noi, la modificarea sau schimbarea destinatiei sau a conditiilor de utilizare a celor existente;
  • periodic, la expirarea perioadei de mentinere a calitatii lucrarii de ignifugare specificata de producator;
  • constructiile provizorii combustibile pentru ateliere, remize, depozite, magazii etc. in care se lucreaza cu substante combustibile sau cu foc deschis;

Atentie: ignifugarea sporeste rezistenta la foc a cladirii pentru o perioada de timp limitata. In momentul in care expira valabilitatea ignifugarii anterioare, este recomandata executarea unor noi lucrari, pentru a se mentine starea de siguranta a cladirii.

Corect executata, ignifugarea poate localiza un incendiu la focarul initial, reduce costurile unei constructii limitand alte masuri de protectie anti foc foarte scumpe si poate reduce costurile incheierii unei polite de asigurare.

Iar pe termen lung, pe langa rolul de imbunatatire a rezistentei lemnului la foc, substantele folosite pentru ignifugare, mai ales cele pentru lemn, iti vor asigura un substantial aport fungicid si insecticid.

Material redactat de Organic Agency – servicii de content writing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *