Oamenii inteligenti aleg sisteme fotovoltaice!

 

A avea sisteme fotovoltaice sau elice eoliene? Este mai degraba o intrebare care sa si-o adreseze marile companii de energie electrica, insa cei care doresc sa devina energetic independenti pot opta pentru sisteme fotovoltaice pe care le pot achizitiona de pe site-ul e-acumulatori.ro.

Sistemele fotovoltaice sunt destinate producerii energiei electrice casnice si industriale prin conversia luminii (energiei solare) in energie electrica. Sistemele fotovoltaice pot fi utilizate ca sisteme autonome pentru alimentarea cu energie electrica a unor consumatori aflati la distanta mare de sistemul national de alimentare cu energie electrica sau conectati la SEN (Sistemul Energetic National).

In componenta unui sistem fotovoltaic conectat la reteaua electrica de joasa tensiune intra un generator fotovoltaic format dintr-un numar bine determinat de panouri, unul sau mai multe invertoare de retea si un tablou general prevazut cu protectii la minima/maxima tensiune si frecventa. Sistemele fotovoltaice de retea nu au in compozitie baterii de acumulatori, iar energia electrica produsa pe durata zilei este utilizata pentru consum propriu sau se “injecteaza” in SEN pentru a fi utilizata de alti consumatori.

Alegerea corecta a componentelor principale ale unui sistem fotovoltaic (panouri fotovoltaice si invertoare) este un proces laborios, in care proiectantul trebuie sa tina cont de parametrii tehnici ai panourilor fotovoltaice, variatiile de temperatura, coeficientii de variatie cu temperatura ai puterii de iesire si ai tensiunii la puterea maxima ai panourilor fotovoltaice, nivelul radiatiei solare, valoarea maxima a tensiunii de intrare a invertoarelor de retea, locul de montaj, planul de amplasare al panourilor, etc.

Daca obiectivul (casa, imobil, unitate economica, etc) este deja conectat la retea ca loc de consum, cei interesati sa investeasca in sisteme fotovoltaice pot opta doar pentru reducerea consumului propriu sau pentru o solutie destinata exclusiv producerii de energie electrica. Din punct de vedere al avizelor si aprobarilor necesare pentru realizarea investitiilor in sisteme fotovoltaice pentru consum propriu, procedura este mult mai simpla decit cea pentru centralele fotoelectrice destinate exclusiv injectarii energiei in retea, dar acestea nu beneficiaza de schema de sprijin.

Racordarea la SEN pentru sisteme fotovoltaice destinate consumului propriu se face pe racordul existent, iar daca nu se solicita marirea puterii, avizul tehnic de racordare se obtine in circa 1-2 luni de la demararea procedurii. Racordarea la SEN pentru sisteme fotovoltaice destinate exclusiv livrarii in retea a energiei electrice produse se face pe un cablu de racord separat de racordul de consum. Masurarea energiei injectate in sistemul national se face cu un contor separat, iar investitorul vinde energia pe piata de energie electrica (OPCOM), ca orice alt producator obtinind pentru aceasta pretul pietei. Pentru acoperirea integrala a costurilor de producere si obtinerea unui profit primeste pentru fiecare 1 MWh de energie electrica livrat in retea 3 certificate verzi care pot fi tranzactionate in limitele de pret legal stabilite.

Desi poate parea o investitie destul de mare la inceput, instalarea unui sistem fotovoltaic aduce numai beneficii pe termen lung. Facturile de energie electria pot fi reuse la zero, iar cei care aleg aceasta cale se bucura de independenta energetica oricand!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *