Ploiesti, o destinatie de viitor! 

De ceva timp, ma gandeam sa vand apartamentul din Bucuresti si sa ma mut inapoi acasa la Ploiesti unde ma asteptau parintii mei. Viata in Capitala nu mai corespundea standardelor mele si am decis ca dupa 20 de ani de buletin de Bucuresti este timpul sa ma intorc la origini. Am vandut apartamentul din capitala si am gasit, surprinzator de rapid, anunturi cu vanzari apartamente ploiesti prin intermediul site-ului royal-imob.ro.

Acest site este specializat in anunturi imobiliare si ofera informatii utile celor care vor sa se mute in Ploiesti.

Orasul a crescut incepand cu secolul al XVII-lea, pe o mosie cumparata de Mihai Viteazul de la mosnenii ce o stapaneau, luand treptat locul vechilor targuri muntenesti Targsor, Gherghita si Bucov ca centru regional al zonei, evolutia sa fiind accelerata de industrializare, in special dupa ce a inceput exploatarea masiva a zacamintelor de petrol din zona si in oras au aparut mari facilitati de rafinare, ceea ce i-a adus porecla de „capitala aurului negru”. In continuare, activitatea sa economica este bazata pe prelucrarea petrolului, orasul avand patru mari rafinarii, dar si alte industrii legate de aceasta ramura (constructii de masini, echipamente electrice, intretinere).

In Ploiesti a fost infiintata prima rafinarie de petrol din lume, datorita careia Bucurestiul a devenit in 1857 primul oras iluminat public cu petrol lampant din lume. Acest sistem de iluminare a fost implementat si in Ploiesti trei ani mai tarziu. Astazi poti vizita Muzeul National al Petrolului, cu peste 8000 de exponate si o expozitie in aer liber.

In perioada interbelica, Ploiestiul era cunoscut ca orasul lui “ce bei?” datorita faptului ca in acea perioada functiona o crasma la aproximativ 200 de locuitori. Ploiestenii obisnuiau sa se salute cu “Ce bei?” in loc de “Buna ziua!”. In zilele noastre, in zona centrala a orasului exista o retea densa de baruri, restaurante, cofetarii si cafenele al caror program variaza in intervalul orar 9-24.

Ploiestiul este singurul oras din Romania care are propria simfonie, compusa de muzicianul Paul Constantinescu ca o oda adusa orasului sau natal. Astazi, filarmonica ce poarta numele compozitorului organizeaza concerte in perioada septembrie-iunie a fiecarui an.

In Ploiesti exista singurul muzeu dedicat ceasurilor din Europa de Est. Infiintat in 1963, Muzeul Ceasului a fost mutat 9 ani mai tarziu in Casa Luca Elefterescu, fiind in prezent cel mai vizitat muzeu al Ploiestiului, cu peste 35.000 de vizitatori anual. Toate muzeele din oras pot fi vizitate zilnic in intervalul orar 9-17 (exceptie facand zilele de luni si sarbatorile legale).

In anul 1969, Ploiestiul gazduia primul festival de jazz din Romania, in incinta Palatului Culturii. Desi interzis in perioada comunista, festivalul a fost reluat in anul 2005 si este gazduit in prezent de Filarmonica „Paul Constantinescu”, reusind in fiecare an sa aduca la Ploiesti nume importante din istoria jazz-ului.

Acestea sunt doar cateva motive pentru care merita sa te muti in Ploiesti. Un oras vechi demn de manualele de istorie ale Romaniei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *