10 curiozitati despre hidraulica si ce masinarii folosesc motoare hidraulice

Hidraulica este o stiinta complexa ale carei mistere sunt cercetate inca din cele mai vechi timpuri.

In cele ce urmeaza o sa iti spun ce studiaza acesta stiinta, cateva lucruri mai putin stiute legate de ea, dar si ce echipamente folosesc motoare hidraulice.

Ce este hidraulica?

Este o stiinta care studiaza legile de miscare si de echilibru ale lichidelor si de modul in care aceste legi pot fi aplicate din punct de vedere tehnic.

Curiozitati din domeniul hidraulicii

  1. Aceasta denumire provine din limba greaca  de la cuvintele “hydor” sau “hidro” care inseamna “apa” si “aulos” cuvant tradus prin termenul de “conducta”;
  1. Unul dintre oamenii de stiinta preocupat de mecanica fluidelor a fost Arhimede. Acesta a trait in Grecia antica si a studiat hidrostatica.

Este celebru pentru principiul care ii poarta numele si care spune ca “un corp scufundat intr-un fluid este impins de catre fluid, de jos in sus, cu o forta egala cu greutatea volumului de fluid dislocat de catre corp.”

Conform legendei, Arhimede a descoperit acest principiu in timp ce facea baie, moment in care a exclamat “Evrika”, expresie devenita celebra. Apoi, cuprins de entuziasm, a iesit dezbracat prin Siracuza;

  1. Printre constructiile hidrotehnice ale romanilor se numara apeductele, canalizarile, baile publice si digurile menite sa protejeze de inundatii;
  1. Leonardo da Vinci se numara si el printre oamenii de stiinta care au studiat problemele hidraulicii. Acesta a enuntat si rezolvat probleme de hidraulica in lucrarea “Despre miscarea si masurarea apei”.

De asemenea, acesta a studiat modul in care curge apa in jurul corpurilor solide.

El a schitat si cateva masinarii care se folosesc de forta apei.

Totodata, Leonardo a folosit cunostintele sale despre hidraulica si in realizarea operelor sale de arta;

  1. Un alt om de stiinta care a studiat hidrostatica este Simon Stevin, inginer si matematician olandez.

El a descoperit ca presiunea unui lichid depinde de adancimea vasului in care este pus si nu de forma acestuia (paradoxul hidrostatic).

Totodata, Stevin este cel care a demonstrat ca mareele sunt cauzate de atractia gravitationala exercitata de Luna;

  1. Primul tratat de hidraulica a fost publicat de Daniel Bernoulli, matematician si fizician suedez.

Ecuatia lui Bernoulli spune ca “presiunea totala in lungul unei linii de curent intr-un fluid incompresibil si lipsit de vascozitate, aflat in curgere stationara, este constanta”;

  1. Hidraulica are doua ramuri: hidraulica teoretica si hidraulica aplicata;
  1. Motoarele hidraulice transforma energia fluidelor in putere mecanica;
  1. Acestea sunt de mai multe feluri si functioneaza fie cu un piston axial, fie cu o roata dintata sau cu piston radial;
  1. Printre echipamentele care folosesc motoare hidraulicese numara buldozerele, utilajele forestiere, macaralele, masini agricole, mecanisme navale, etc.

Daca esti in cautarea unui motor hidraulic, il gasesti la magazinul online www.ph-t.ro. Poti cumpara de aici hidromotoare de diferite marimi, prinderi si puteri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *