4 lucruri pe care fiecare sofer trebuie sa le stie despre uleiul de motor si racitoare de ulei

Cand ai propria ta masina, este important sa stii cateva lucruri despre intretinerea ei, astfel incat sa functioneze in conditii optime.

Printre lucrurile de baza se numara informatiile despre racitoare de ulei, dar si rolul uleiului de motor, periodicitatea cu care trebuie schimbat si cum sa il alegi pe cel potrivit pentru masina ta.

Daca nu esti pasionat de masini, acest subiect poate parea mai dificil, dar ca sa iti poti intretine masina in mod corespunzator, trebuie sa cunosti cateva principii de functionare ale acesteia.

Rolul uleiului de motor

Inainte de toate, hai sa vedem ce face practic uleiul de motor.

Uleiul te asigura ca motorul functioneaza in cele mai bune conditii si ca este perfect lubrifiat.

Totodata, uleiul are rolul sa impiedice incalzirea excesiva a pieselor aflate in interiorul motorului, absorbind caldura. Daca nu ar exista uleiul, motorul s-ar incalzi extrem de tare si piesele metalice s-ar dilata.

De asemenea, uleiul previne acumularea carbonului si retine rezidurile care apar in interiorul motorului.

Avand in vedere ca acopera piesele in totalitate, uleiul de motor impiedica formarea ruginii.

Ce tip de ulei sa folosesti?

Exista diferite tipuri de ulei de motor, dar nu toate sunt recomandate pentru masina ta.

Uleiul de motor potrivit este prevazut in manualul masinii sau pe capacul rezervorului de ulei si poate fi sintetic, semi-sintetic sau ulei de motor mineral.

Cele trei tipuri difera in functie de substantele din care sunt alcatuite si de vascozitate. Uleiurile pot fi mai mult sau mai putin vascoase si, in functie de aceasta vascozitate, uleiurile trebuie pastrate la anumite temperaturi.

Cand schimbi uleiul de motor?

Uleiul de motor trebuie schimbat dupa perioada de timp specificata in manualul masinii sau dupa o anumita distanta parcursa. E important sa stii ca frecventa la care schimbi uleiul este diferita in functie de masina pe care o ai.

Totusi, specialistii in domeniu sunt de parere ca kilometrii pe care ii parcurgi influenteaza periodicitatea la care schimbi uleiul mai tare decat timpul.

De exemplu, poate manualul masinii spune ca trebuie sa schimbi uleiul dupa X luni, dar in acest interval de timp tu nu ti-ai folosit deloc masina.

Rolul racitoarelor de ulei

Am spus deja ca uleiul preia cea mai mare parte a caldurii din interiorul motorului, iar rolul racitoarelor de ulei devine acum evident. Racitorul preia uleiul si il raceste cu ajutorul aerului sau a unui alt agent de racire.

Sunt unele situatii in care nu ai pe cineva care sa te ajute in alegerea uleiului sau care sa iti spuna cand sa il schimbi, asa ca e important sa stii chiar tu ce si cum.

Daca ai nevoie de recitoare de ulei pentru masina ta, cumpara-le de la magazinul online www.ph-t.ro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *